pondelok, apríl 23, 2018
Prihlásiť Zaregistrovať

Prihlásiť

Miinule som sľúbila, že napíšem ešte pokračovanie o našej mesačnej ceste ( cca 10 000 km dlhej) po severe Európy v horúcom lete 2014, napr. aj o Osle, Mikulášovi, fjordoch, konci sveta na Nordcupe alebo na Lofotoch. Nič nie je usporiadané. Ani tu, ani inde...Sú to pocity, nie cestopis – to pre tých, ktorí nečítali predchádzajúcu časť. Rozhodnutie ísť do Osla prišlo akosi nečakane, lebo pôvodne sme mali trajektom pristáť v Stavangeri alebo v Bergene. Bolo by to totiž logickejšie, racionálnejšie, rýchlejšie. Lebo Oslo je odbočka, z ktorej sa nedá ľahko pripojiť na hlavný turistický ťah po Nórsku smerom na fjordy a turistické atrakcie juhu. Proste je „mimo mísu“. Ale znova sa potvrdilo, že treba dať na intuíciu. Je to niečo vyššie, čo vás núti niekam ísť a neviete prečo. Vedeli sme, že je tam nejaký Vigelandov park, ktorý sme si nemohli nechať ujsť. Tak sme pristáli trajektom z Hirtshalsu v Dánsku,
Kulinársky cestopis po Španielsku - Niečo o autoroviHoci som sa narodil a žijem takmer šesťdesiat rokov v krásnej krajine medzi Dunajom a Tatrami, od šestnástich rokov sa stalo mojim druhým „domovom“ Španielsko. Osud tomu tak chcel. Pred štyridsiatimi piatimi  rokmi sa tam vydala moja sestra Jana a ja som získal novú rodinu. V júli 1971 som  prekročil hranicu železnej opony, ktorá nás delila od slobodného sveta a sám cestoval na západný koniec Európy. Dnešní teenegeri so svojimi možnosťami by asi ťažko pochopili moje vtedajšie pocity.
Buen provecho.Španielska kuchyňa bola pre nás dlho, ako sa zvykne hovoriť, „španielskou dedinou“. Hoci má svoje pôvodné iberské korene, niektoré jej vlastnosti nepriamo poznáme cez kulinárske umenie francúzske a vďaka spoločnej minulosti, ktorá siaha až do obdobia starého Ríma, je tu aj príbuznosť s talianskou kuchyňou. Významný vplyv na jej dnešnú podobu mali nepochybne ďalšie stredomorské národy, ako aj objavenie Ameriky. Toto je prvá časť gastronomického sprievodcu pre tých, ktorí sa pri poznávaní cudzích krajín neuspokoja len s návštevou historických pamiatok a prírodných krás.
V pätnástich pokračovaniach Vám priblížime kulinárske umenie jednotlivých španielských regiónov.Baleárske ostrovy.Už od dávnoveku boli ostrovy Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera a Cabrera, ležiace asi 240 km na východ od Valencie, vyhľadávaným útočiskom mnohých morských národov a ich vplyv i zvyky tu zanechali nezmazateľné stopy. Palma de Mallorca Arabi najskôr nazvali mesto Palma Medina Mayurka. V 13. storočí ho dobyl Jaime I. a urobil z neho súčasť aragónskeho kráľovstva. V tomto období dokonca prepadol mesto pirát Barbarossa. V 16. storočí to boli Turci, neskôr vytlačení Angličania a v 18. storočí za napoleónskych vojen Francúzi. Toto správne mesto celého súostrovia je aj jedným z najdôležitejších prístavov v Stredozemnom mori.

Plavba výletnou loďou

Koncom novembra sme sa vydali s priateľkou prostredníctvom CK Pepita Tours na cestu loďou. Komárňanská cestovka robí takéto zaujímavé zájazdy (pre po maďarsky hovoriacih klientov) už pekných pár rokov. Pre mňa jediným obmedzením bola neznalosť  maďarského jazyka. Moja kamarátka mi však tlmočila výklad skúseného sprievodcu a vďaka milým ľuďom cítila som sa medzi nimi príjemne. Autobus vyrazil z Komárna pred polnocou 18. novembra a my s kamarátkou sme nastúpili krátko po polnoci neďaleko Šamorína, kde ona býva. Cesta ubiehala veľmi rýchlo, každé 3 hodiny sa robila prestávka, a tak sme už neskoro popoludní obdivovali krásy Janova, tohto najdôležitejšieho prístavu Talianska s bohatou históriou, ktorý sa ťahá po morskom pobreží až 35 km. Ozaj len obdivovali z autobusu, pretože bol čas sa nalodiť.

Morské akvárium

Morské akvárium - vysoká škola akvaristikySladkovodná akvaristika je veľmi populárna už niekoľko desaťročí. Keď už akvarista absolvuje chov rybičiek v malej elementke, začne zháňať vzácnejšie, atraktívnejšie a menej dostupné rybky alebo sa venuje holandskému typu akvária husto zarastenému tropickými rastlinami. Kdesi na konci je „vysoká škola akvaristiky" - morské akvárium. Napriek tomu, že ryby a živočíchy vhodné pre morskú akvaristiku pochádzajú väčšinou z oblastí tropických oceánov, dnes ši už tento nádych exotiky podmorského sveta možno zadovážiť. Krevetku nemusíme poznať iba ako pochúťku na tanieri, ale môžeme si ju rovnako ako ježka či hviezdovku priviezť z dovolenky pri Jadranskom mori. Tropická krevetka z rodu Lysmata je nádherným ozdobným prvkom akvária a spolu s pestrou škálou koralových rybiek a s červenými a zelenými riasami rodu Caulerpa  dopĺňa jeho scenériu.

Víza do Ruska a otlačky prstov

Víza do Ruska a otlačky prstov  Od 10. decembra 2014 sa musia podrobiť zosnímaniu odtlačkov všetkých prstov rúk žiadatelia o vízum do Ruskej federácie (na pobyt aj tranzit), ktorí podávajú žiadosť na zastupiteľských úradoch, konzulátoch a vo vízových centrách Ruskej federácie nachádzajúcich sa v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Írska, v Dánskom kráľovstve, v Myanmarskej zväzovej republike, Namíbijskej republike ako aj pri vydaní víza na letisku Vnukovo v Moskve.  Odtlačky prstov nemusia odovzdávať žiadatelia o diplomatické a služobné víza, ani osoby mladšie ako 12 rokov.V prípade odmietnutia podrobiť sa zberu odtlačkov prsov sa žiadateľovi vízum nevydá.  Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí SR.

Upozornenie pred cestou do Belgicka

Štrajky v Belgicku (8. a 15. decembra)    Upozorňujeme občanov, že belgické odborové zväzy informovali o pripravovaných rozsiahlych štrajkoch - 8. decembra 2014 sa bude konať rozsiahla manifestácia v Bruseli, Valónskom Brabantsku a Flámskom Brabantsku a 15. decembra 2014 sa uskutoční generálny štrajk na celom území Belgicka. Počas týchto dní bude značne obmedzená mestská hromadná doprava, prímestská doprava a taktiež bude vážne narušená plynulosť cestnej premávky. Letecké spoločnosti rovnako upozornili na skutočnosť, že štrajky môžu negatívne ovplyvniť plynulosť leteckej dopravy Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí SR.

Najpopulárnejšie, komentáre, tagy

  1. Populárne
  2. Komentáre
Reklama
Reklama
Proces
Reklama
Helen štúdio
Reklama